
Balans Baas biedt behandeling aan bij uiteenlopende psychische klachten.
Omdat geen enkele klacht hetzelfde is streeft Balans Baas erna om samen met u, een persoonlijk plan van aanpak te realiseren ten aanzien van een psychische klachten. Binnen Balans Baas wordt de volgende werkwijze gehanteerd:
Aanmelding:
Bij Balans Baas kunt u zich op drie manieren aanmelden. De manier van aanmelding bepaalt hierbij hoe de behandeling vergoed wordt en door wie de behandeling vergoed wordt. Binnen Balans Baas kennen wij de volgende drie aanmeldingen:
- Verwijzing via huisarts of andere erkende verwijzer, indien de zorgvraag passend is zal de behandeling vergoed worden door de zorgverzekeraar. Binnen Balans Baas wordt voor de zorgverzekering alleen lichte tot ernstig psychische klachten vergoed (zorgvraagtypering 1 t/m 4). Let op, Balans Baas heeft geen contracten met zorgverzekeraars, zie kopje vergoedingen voor verdere informatie.
- Eigen aanmelding, wanneer u zichzelf aanmeldt voor behandeling zonder verwijzing, zal u zelf de behandeling moeten bekostigen.
- Aanmelding door u werkgever. Wanneer u psychische klachten ook invloed hebben op uw werk bestaat er soms de mogelijkheid dat uw werkgever betaald. Hierin zijn verschillende mogelijkheden, voor u en uw werkgever. Kijk hiervoor ook het kopje Balans Baas zakelijk.
Werkwijze
Na aanmelding wordt er getracht binnen 7 werkdagen telefonisch contact met u op te nemen. Wanneer er plek is zal in samenspraak met u een intakegesprek worden in gepland. Mocht er niet direct plek zijn dan zal u worden geïnformeerd over de actuele wachttijden en kunt u ervoor kiezen om op de wachtlijst geplaatst te worden.
Tijdens het intakegesprek (gemiddelde duur tussen 60-90 minuten) wordt samen met u gekeken wat uw hulpvraag is, hoe uw klachten zijn ontstaan en welke mogelijke factoren invloed hebben op uw klachten. Soms kan het nodig zijn dat er meer als één intakegesprek plaats vindt en of zal er diagnostiek plaatsvinden. Dit zal samen met u worden aan het einde van het intakegesprek.
Waarom bewegen integreren binnen de geestelijke gezondheidzorg:
Uit recent onderzoek dat werd gepubliceerd in The Lancet global Health blijkt dat fysieke inactiviteit een belangrijke risico factor is voor het ontwikkelen van psychische klachten. Door de afname van fysieke activiteit in de maatschappij wordt verwacht dat erin 2030 een forse toename zal zijn van onder andere depressiviteitsklachten en angstklachten
Al langer is bekend dat driemaal per week matig tot intensief bewegen positief effect heeft op psychische klachten. Verschillende recente onderzoeken laten zien dat het toevoegen dan wel het alleen aanbieden van een beweegprogramma een positief effect heeft om psychische klachten. Zo namen klachten of gedeelte van klachten van angst en depressiviteit af. Daarnaast werd er door de deelnemers ook een verbetering ervaren van vermindering van stress, verbetering van slaapkwaliteit, een toename van positief zelfbeeld en fysieke conditie.
Ondanks dat bewegen een positief effect heeft op de psychische klachten wordt er nog weinig toegepast binnen de geestelijke gezondheidszorg. Uit een recent onderzoek “sporten versterkt” blijkt dat voornamelijk komt doordat geestelijke gezondheidsorganisaties hier niet op ingericht zijn. Zo is er onvoldoende diversiteit aan sportmogelijkheden en zijn de uren voor de therapeuten niet toereikend om de juiste begeleiding te bieden.
Gezien de positieve effecten van bewegen streeft Balans Baas erna binnen de behandeling een beweegprogramma toe te voegen. Aangezien Balans Baas zich gedeelte heeft gevestigd binnen een sportschool is het voor Balans Baas mogelijk een diversiteit van beweeginterventie toe te passen tijdens de behandeling. Hierbij tracht Balans Baas erna om voor iedere persoon aan te sluiten bij zijn of haar wensen ten aanzien van de beweeginterventie.