Mijn naam is Eric Gerritsen, vader van twee kinderen, oprichter van Balans Baas en van beroep GZ-psycholoog. Voor mijn loopbaan als GZ- psycholoog ben ik 7,5 jaar werkzaam geweest binnen defensie en ben ik tweemaal uitgezonden geweest. Op mijn 25 ste levensjaar heb ik een carrière switch gemaakt en ben ik psychologie gaan studeren aan de universiteit van Twente.
Binnen de psychologie ligt mijn affiniteit in wisselwerking tussen het lichaam en de geest en het effect van stress op ons welbevinden.

Zowel tijdens mijn periode binnen defensie als de periode na defensie heb ik gezien en gemerkt welk positief effect bewegen heeft op ons geestelijke gezondheid. Daarnaast merk ik dat binnen de geestelijke gezondheidzorg steeds meer positief onderzoek is naar het toevoegen van beweeginterventies in combinatie met reguliere geestelijke gezondheidszorg.
Balans Baas heeft daarom als missie mensen te helpen hun geestelijke gezondheid weer terug in balans te krijgen door onder andere het lichaam te betrekken in de behandeling. Bij Balans Baas wordt ervan uitgegaan dat psychische klachten, een negatieve invloed kunnen hebben op ons lichamelijke welbevinden en vice versa. Vandaar dat Balans Baas ernaar streeft binnen zijn behandelingen een combinatie te maken van reguliere geestelijke gezondheid en waar nodig te combineren met beweeginterventies.
Waarom bewegen integreren binnen de geestelijke gezondheidzorg:
Uit recent onderzoek dat werd gepubliceerd in The Lancet global Health blijkt dat fysieke inactiviteit een belangrijke risico factor is voor het ontwikkelen van psychische klachten. Door de afname van fysieke activiteit in de maatschappij wordt verwacht dat erin 2030 een forse toename zal zijn van onder andere depressiviteitsklachten en angstklachten
Al langer is bekend dat driemaal per week matig tot intensief bewegen positief effect heeft op psychische klachten. Verschillende recente onderzoeken laten zien dat het toevoegen dan wel het alleen aanbieden van een beweegprogramma een positief effect heeft om psychische klachten. Zo namen klachten of gedeelte van klachten van angst en depressiviteit af. Daarnaast werd er door de deelnemers ook een verbetering ervaren van vermindering van stress, verbetering van slaapkwaliteit, een toename van positief zelfbeeld en fysieke conditie.
Ondanks dat bewegen een positief effect heeft op de psychische klachten wordt er nog weinig toegepast binnen de geestelijke gezondheidszorg. Uit een recent onderzoek “sporten versterkt” blijkt dat voornamelijk komt doordat geestelijke gezondheidsorganisaties hier niet op ingericht zijn. Zo is er onvoldoende diversiteit aan sportmogelijkheden en zijn de uren voor de therapeuten niet toereikend om de juiste begeleiding te bieden.
Gezien de positieve effecten van bewegen streeft Balans Baas erna binnen de behandeling een beweegprogramma toe te voegen. Aangezien Balans Baas zich gedeelte heeft gevestigd binnen een sportschool is het voor Balans Baas mogelijk een diversiteit van beweeginterventie toe te passen tijdens de behandeling. Hierbij tracht Balans Baas erna om voor iedere persoon aan te sluiten bij zijn of haar wensen ten aanzien van de beweeginterventie.